Welke asperges kies jij?

GROENE EN WITTE ASPERGES, DE VERSCHILLEN

Het verschil in smaak is dat de groene asperge wat krachtiger, kruidiger en vitaminerijker is dan zijn witte soortgenoot. Het is eigenlijk niet nodig om de groene asperge te schillen (alleen de zeer dikke) en zijn (door import uit Spanje en Italië) het hele jaar verkrijgbaar. Deze is ook zeer goed te gebruiken in salades. Voor de groene geldt, net als de witte, dat ze zeer caloriearm zijn.

De witte asperge dient wel geschild te worden en dat is altijd even een tijdrovend werkje, maar als je later aan de dis zit ben je dat gauw vergeten. De witte komen meestal niet uit het buitenland maar vers uit Limburg en Noord Brabant. Recepten met eieren passen bij de witte en de groene asperge en is ook het meest gebruikte recept, met de boter en beenham. Meestal hebben de witte asperges een betere naam, is het wat chic-er, maar dat is een vooroordeel. Ook de groen asperges zijn zeer smakelijk.

Witte asperges worden traditioneel gekookt opgediend met een botersaus of een witte saus, ham snippers en verkruimelde eieren. Ernaast serveer je wat (nieuwe) aardappelen of krieltjes. Groene asperges kun je gekookt puur eten, je hoeft ze niet te schillen of je doet er wat olijfolie, zout en citroensap op. Ze zijn ook prima te combineren met risotto of pasta. De kleine groene asperges kun je ook prima gebruiken in roerbakgerechten. Hoewel het dus om hetzelfde gewas gaat, zijn er toch een paar soorten die speciaal gekweekt worden als groene asperge, en de laatste jaren is er zelfs een nieuw soort, een paarse asperge.

GROENE OF TOCH WITTE ASPERGES?

Omdat wij en velen met ons de smaak van zowel wit als groen zo waarderen hebben we allebei verwerkt in de Club Lasagna met asperges. Ieder in hun eigen laagje. Wij kiezen voor groen én wit!