Tom Kha Wat?

Tom kha kai of Tom kha gai ??

Even een kleine taalcursurs Thais:  Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip.  Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokos soep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als:  Thom Ga GaiTom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่  . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevind. Met de kokos soep als basis, kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Wij zijn van plan om hééééérlijk te gaan variëren met de Tom Ka soepen. Proef je met ons mee?

Tom Kha Kai van Club Lasagna

Tom kha gai is hét nationale gerecht van Thailand. De soep komt uit het noorden en heeft invloeden van het naburige Laos. Het is een soep waarvan de naam zich vertaalt naar gekookte laos kippensoep, bestaande uit kokosmelk, stukjes kip, laos (roodbruine of roze houtachtige plant gerelateerd aan gember), citroengras, knoflook, chilipepers, kaffir limoenblaadjes, vissaus en paddenstoelen.

De peperige, scherpe, lichtzure en bloemige smaken van galanga vormen een interessant contrast met de romigheid van kokosmelk, waardoor een heerlijk aromatisch gerecht ontstaat. Tom ka kai is zeer voedzaam met geweldige geneeskrachtige eigenschappen.

Omdat het gerecht erg populair is, zijn er dus ook andere versies van de soep zoals vegetarisch, met tofu, en de zeevruchten-tom-ka zijn nog enkele niet genoemde varianten. Het wordt traditioneel geserveerd met ietsje rijst en afgegarneerd met korianderblaadjes.

Soep vult goed

Een van de grote voordelen van soep is het verzadigende effect. Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen. Een soepje voor de maaltijd zorgt dat je minder eet, maar ook een maaltijdsoep kan goed vullen.

Soep met stukjes groenten verzadigt langer dan een soep die volledig gepureerd is. Dit is wel sterk afhankelijk van de bouillon. Een waterige bouillon geeft je een minder vol gevoel dan een gebonden of dikke soep waarbij (een deel) van de ingrediënten is gepureerd. Bij Club Lasagna hebben we zowel gebonden soepen, als koolhydraat arme soepen op de kaart. Voor ieder zeker wat SOEPS!