Over vlees gesproken

Er is de laatste jaren veel te doen om vleesconsumptie. Steeds meer mensen eten vegetarisch en meer 75% van de bevolking noemt zichzelf flexitariër. Maar wanneer ben je eigenlijk flexitariër, vegetariër of zelfs veganist? En wat ons betreft belangrijker: wanneer maak je nu daadwerkelijk bewuste keuzes?

‘ Gewoon’ bewust vlees eten

Het gros van de Nederlanders eet regelmatig vlees, kunnen we stellen. Een groot deel daarvan zegt dierenwelzijn belangrijk te vinden, maar uit onderzoek blijkt nog altijd dat prijs de grootste rol speelt bij het aanschaffen van vlees. Jammer, want als je vlees eet, doe het dan zo verantwoord mogelijk. Als iedereen flexitarisch zou zijn, zouden we best een goede stap zetten. Want minder, maar beter vlees eten, wordt in principe iedereen blij van. Eet ‘gewoon’ bewust vlees.

Kies voor kwalitatief vlees

Black Angus is de naam van een runderras dat halverwege de 19e eeuw in Schotland is voortgebracht. Het is eigenlijk een afgeleide van de Aberdeen Angus. Deze zijn er in het rood (Red Angus), maar het overgrote deel is zwart (Black Angus).

Black Angus zijn met veel respect en liefde gehouden en hebben een goed leven achter de rug. Soms beter als menig melkkoe. Als je vlees dus niet kunt en wilt laten staan, kies dan voor kwalitatief vlees en sla desnoods een dagje over. Komt per saldo op hetzelfde neer. Beter voor het dier, maar ook beter voor de mens, die oprecht een lekkerder stukje vlees op het bord heeft liggen.

Black Angus vlees uit Nederland

​Black Angus runderen zijn wereldwijd beroemd om de intense smaak van het vlees en de malse structuur. Horeca kiezen steeds vaker voor Black Angus rundvlees op de menukaart. De laatste jaren is het zelfs een soort modewoord geworden. Het is waar, Black Angus vlees is goed. Maar waarom van overal ter wereld laten komen als Black Angus runderen ook duurzaam en lokaal opgroeien in Nederlandse natuur? 

Kenmerken Black Angus

De Aberdeen (Black) Angus staat bekend als een makkelijk dier met een goed karakter. De moeder zal haar kalf nooit afstoten en met haar leven beschermen. Dat dan wel. De dieren worden ingezet voor begrazing van (Schotse) natuurgebieden en blijven dan de hele winter buiten, waar ze wel bijgevoerd worden. 

Het zijn forse dieren, die tot 1.30 meter schofthoogte kunnen groeien en zeer stevige poten hebben. De Aberdeen (Black) Angus staat bekend om zijn heerlijke vlees met een optimale marmering. Als de Angus als vleesrund wordt gehouden en gevoed kan hij/zij dagelijks een groei van ongeveer 1150 gram doormaken.

De smaak van het vlees

Het Black Angus Beef is een culinaire delicatesse vanwege zijn hoge graad van gemarmerdheid, die uw smaakpapillen verrast met een ongekende sappigheid. Minuscule kleine vetadertjes lopen door het vlees hetgeen bij het bereiden ervan de bijzondere smaak aan het vlees geeft.

De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Aberdeen / Black Angus ras, is de uitzonderlijke kwaliteit van het Black Angus vlees. Restaurants zetten het om die reden graag op de menukaart. Dit heeft te maken met de marmering van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaakaroma’s vasthoudt, wat het zo lekker maakt. Over het algemeen is een Black Angus steak van meer intramusculair vet voorzien dan de meeste runderrassen.

Naast dat vetmarmering zorgt voor malsheid, geeft het ook smaak aan het vlees. Daarnaast houdt het het vlees vochtig als het op hoge temperaturen wordt verhit. Een must voor iedere vleesliefhebber vanwege de malse structuur en de zacht zoete smaak

Lasagna Ragù Bolognese Angus Beef

Op veler verzoek ontwikkelde Pim Haaksman een speciale Club Lasagna voor de vleesliefhebber; Club Lasagna Ragù Bolgonese Angus..

Deze versie met gestoofde Black Angus Beef maakt de Club (Lasagna) compleet. Hiervoor hebben we gekozen voor vlees direct van de boer, 100% Hormoonvrij.

Het vlees wordt met een vers groentebouquet en tomaten minimaal 3 uur gestoofd alvorens ze in deze populaire lasagna wordt omgegoten.

Als we dan iets met vlees serveren, dan gebruiken we ook alleen het beste vlees [ Pim Haaksman ]